Την Πέμπτη 4 /11/ 2021 ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τo σχολείο μας. Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής  βρίσκεται  ήδη στη σχολική μας μονάδα! Ένα απλό στη χρήση μηχάνημα που πραγματικά σώζει ζωές, ενεργοποιήθηκε και είναι στη διάθεση  της εκπαιδευτικής μας κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής .

Παράλληλα έγινε επίδειξη  του από τον πρόεδρο του Ανθρωπιστικού Συλλόγου “KIDS SAVE LIVES Τα παιδιά σώζουν Ζωές”  κ.  Αναστάση Στεφανάκη. Η χρήση του θα γίνεται από πιστοποιημένα άτομα (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και άλλα μέλη της σχολικής κοινότητάς μας) που θα επιμορφωθούν σε τρέχον σεμινάριο που θα διεξαχθεί στη σχολική μας μονάδα.

Τι είναι…

Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρήζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στη σωστή συχνότητά του.

Κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποί μας καταρρέουν και πεθαίνουν από Αιφνίδια Εξωνοσοκομειακή Καρδιακή Ανακοπή (αιφνίδια διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς). Ο θάνατος όμως μετά από Καρδιακή Ανακοπή θα μπορούσε να αποφευχθεί και πολλές ζωές θα μπορούσαν να σωθούν, αν οι παρευρισκόμενοι πολίτες δράσουν άμεσα εφαρμόζοντας αποτελεσματική Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και πρώιμη Απινίδωση.

Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή μπορεί να συμβεί και στο σχολικό περιβάλλον. Δεν είναι συχνή στα παιδιά, αλλά ωστόσο μπορεί να συμβεί. Συνήθως αφορά ενήλικα: εκπαιδευτικούς, προσωπικό, επισκέπτες.

Το Σχολείο μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην συντονισμένη προσπάθεια της κοινότητας για να σωθεί η ζωή συνανθρώπων μας μετά από Καρδιακή Ανακοπή, σ’ ένα σύγχρονο κόσμο και μια κοινωνία αλληλεγγύης.

Η ύπαρξη Απινιδωτή στο σχολείο αναμφισβήτητα συμβάλλει στην εξοικείωση όλης της σχολικής κοινότητας  με την Απινίδωση και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Οι μαθητές αποκτούν ζωτικής σημασίας δεξιότητες και καλλιεργείται μια κουλτούρα ανταπόκρισης, ώστε σαν μελλοντικοί πολίτες να είναι έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί να δράσουν άμεσα, όταν παραστεί ανάγκη, σώζοντας ζωές.

Η διεύθυνση του σχολείου, ο Σύλλογος Διδασκόντων και όλη η σχολική μας κοινότητα ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών  για την ευγενική του προσφορά.

Περισσότερα για τον Σύλλογο “KIDS SAVE LIVES/Τα παιδιά σώζουν ζωές” μπορείτε να πληροφορηθείτε εδώ.