Ρομπότ, ψηφιακά όνειρα του αύριο ή ηλεκτρικά πρόβατα του σήμερα;

 Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της RobotiXlab η Ε΄ τάξη του σχολείου μας παρακολούθησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για παιδιά με όχημα την εκπαιδευτική ρομποτική, τα δημιουργικά ηλεκτρονικά και τον προγραμματισμό με παιγνιώδη τρόπο, μέσα από την κατασκευή και τον πειραματισμό.

Ο τίτλος του προγράμματος εμπνέεται από το κλασικό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας “Do androids dream of electric sheep” του Dick K. Philip που ενέπνευσε και την ταινία “Blade Runner” όπου με μια παράφραση αυτού αναρωτιόμαστε για την ρεαλιστική κατάσταση της ρομποτικής σήμερα.

Ο χώρος έχει σχεδιαστεί βάση της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας “Out of the BOX learning” που έχουν αναπτύξει και δίνει ερέθισμα στα παιδιά για δημιουργικότητα, εφευρετικότητα, καινοτόμα σκέψη και πειραματισμό γύρω από το αντικείμενο της τεχνολογίας και των φυσικών επιστημών.

Το πρώτο μισό του προγράμματος παρακολουθήσαμε μια διαδραστική παρουσίαση της ρομποτικής σαν επιστήμη, τη χρήση της στην καθημερινότητά μας. Οι διαδραστικές εγκαταστάσεις του χώρου προάγουν την λογική σκέψη και την συνεργατικότητα ενώ προτείνουν μια διαφορετική προσέγγιση στην διάδραση ανθρώπου μηχανής με κινήσεις όλου του σώματος.

Κατά το δεύτερο μισό του προγράμματος οι μαθητές/μαθήτριες μπήκαν στο εργαστήριο και χωρίστηκαν σε τριάδες. Η κάθε τριάδα καλείται να κατασκευάσει και να προγραμματίσει ρομποτικές συσκευές για αποστολή σε διαστημική βάση στον κόκκινο πλανήτη. Τα ρομπότ είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες, ηλεκτρονικό εγκέφαλο και ενεργοποιητές (actuators) κινητήρες, led οθόνη) με δυνατότητα να δράσουν έξυπνα και αυτόνομα βάση του προγραμματισμού που θα κάνουν τα παιδιά, δεν είναι τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια.

Η ρομποτική και η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να μελετηθεί ένα πεδίο ενδιαφέροντος με παιγνιώδη τρόπο, να υπάρξει εξοικείωση με την εφαρμογή των επιστημών και να αναπτυχθούν χαρακτηριστικά όπως κριτική και καινοτόμα σκέψη, επικοινωνία και ομαδοσυνεργατικότητα. , αναλυτική και δημιουργική σκέψη.