Το 2ο Δημοτικό Σχολείο συμμετέχει σε ευρωπαϊκό   πρόγραμμα σύμπραξης σχολείων ERASMUS+ ήδη από το σχολικό έτος 2019-20, με τίτλο “H.E.L.P. the truth”.

Αυτό που ισχύει για τα ευρωπαϊκά προγράμματα πέρα από τη γενική τους φιλοσοφία, είναι ότι έχουν τους δικούς τους όρους ανάλογα με την αίτηση που έχει υποβληθεί από τη συντονίστρια χώρα και σύμφωνα μ΄ αυτήν εγκρίνονται από την ευρωπαϊκή ένωση.

Ένας από τους όρους που τίθενται είναι η ηλικία των συμμετεχόντων μαθητών/τριών.

Έτσι, στο δικό μας πρόγραμμα η ηλικιακή ομάδα που συμμετέχει είναι αυτή των δύο τελευταίων τάξεων ,διότι τα παιδιά των υπόλοιπων χωρών είναι από 11-12 ετών και άνω, δηλ. παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των τριών του Γυμνασίου. . Όλα τα παιδιά της προαναφερόμενης ηλικιακής ομάδας του σχολείου μας, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ, μπορούν μα συμμετέχουν στις εργασίες που πραγματοποιούνται στο σχολείο προκειμένου να παρουσιαστούν στις συναντήσεις που γίνονται τόσο στις άλλες χώρες, όσο και στη δική μας.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία των Project s, η συμμετοχή των παιδιών, είναι καλό να προέρχεται από  δικό τους εσωτερικό κίνητρο. Το ενδιαφέρον να είναι πηγαίο και να υπάρχει διάθεση συμμετοχής στις εργασίες.

Σχετικά με τις συναντήσεις των συνεργαζόμενων χωρών του προγράμματός μας:

Η πρώτη συνάντηση έγινε στο Μπόχουμ της Γερμανίας τον Νοέμβρη του 2019 κι εκεί παρουσιάστηκαν από τρία παιδιά, εργασίες που έγιναν στο σχολείο από όλους τους μαθητές/τριες της Στ΄ και Ε΄τάξης.

Μεγάλη σημασία για τα προγράμματα αυτού του είδους , εκτός από  τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στις εργασίες, έχει και η εισαγωγή τους στη φιλοσοφία ότι ανήκουν σε μια ευρύτερη κοινότητα όπου εκεί μπορούν να συνεργάζονται με παιδιά άλλων χωρών.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι ομάδες των μαθητών/τριών δουλεύουν ξεχωριστά στα δικά τους σχολεία, γνωρίζουν τα παιδιά ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο μια ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Μετά την πρώτη συνάντηση στη Γερμανία , παρουσιάστηκαν στο σχολείο μας, όλες οι εργασίες που έγιναν εκεί αφού προηγουμένως προσκλήθηκαν οι γονείς όλων των μαθητών/τριών.

Όσον αφορά στις συναντήσεις του δικού μας project  “Η/E.L.P. the truth”, έγιναν και θα γίνουν ως εξής:

  1. Γερμανία- Μπόχουμ 10-16/11/2019
  2. Πορτογαλία –Λάγκος 5-11/12/2021
  3. Ελλάδα –Πεύκα Απρίλιος του 2022
  4. Πολωνία- Μπίντγκοτσκ Ιούνιος του 2022

Η πρόσκληση από το 2ο Δ.Σχολείο ήταν ανοιχτή προς όλους του γονείς της ΣΤ΄τάξης προκειμένου να συμμετάσχουν οι μαθητές/τριες στις συναντήσεις.

Με χαρά είδαμε ότι υπήρξε θερμή ανταπόκριση από τους γονείς και τους μαθητές/τριές μας.

Αυτονόητο είναι ότι δεν είναι δυνατόν να ταξιδέψουν όλα τα παιδιά των τάξεων που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα.

Έτσι έχει οριστεί από τη συντονίστρια χώρα ότι θα ταξιδέψουν σε όλες τις χώρες συνολικά, 18 παιδιά.

Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά στις εργασίες μας τόσο εδώ στο σχολείο , όσο και στο εξωτερικό,  και με χαρά να υποδεχτούμε εδώ στον τόπο μας την αποστολή των συνεργαζόμενων χωρών.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

https://2dim-pefkon.thess.sch.gr/erasmus/

https://2dim-pefkon.thess.sch.gr/germany/