Έξι μαθητές της έκτης δημοτικού με τη συνοδεία της διευθύντριας του σχολείου κ. Μίλκα Ζωής και της εκ/κού των Αγγλικών κ. Μπουντουλούση Ιεροφίλης είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το σχολείο «Νάος» της πόλης Λάγκος στη Νοτιοδυτική Πορτογαλία. Μία πλούσια εμπειρία, που μας γέμισε όλους μας χαρά και αισιοδοξία στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, ενώ παράλληλα μας έφερε σε επαφή με μία χώρα της οποίας η επιτυχημένη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ήδη  εμφανής.

Την εβδομάδα λοιπόν που φιλοξενηθήκαμε στο σχολείο του Λάγκος, οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο σχολείο, παρουσίασαν το υλικό πάνω στο οποίο δουλέψαμε και συμμετείχαν στις δραστηριότητες του προγράμματος,  καθώς και σε αθλητικές δραστηριότητες και παραδοσιακά παιχνίδια της Πορτογαλίας, γεύτηκαν το νοστιμότατο φαγητό του εστιατορίου του σχολείου και ανακάλυψαν τις δημιουργίες ‘Urban Art’ των καλλιτεχνών που φιλοξενούνται από το Δήμο και φιλοτεχνούν το έργο τους σε εξωτερικούς τοίχους της πόλης.

Η κάθε μας ημέρα ήταν μοναδική και μας δόθηκε στη συνέχεια η ευκαιρία να ανακαλύψουμε το Sagres’, μία ιδιαίτερη τοποθεσία στην νοτιοδυτική άκρη της Πορτογαλίας, εκεί που τη βρέχει ο Ατλαντικός και η οποία κάποτε αποτελούσε την άκρη του τότε γνωστού κόσμου. Ήταν η πόρτα της Ευρώπης στην εποχή των Μεγάλων Ανακαλύψεων και το κάστρο της θυμίζει απόρθητο φρούριο άλλων εποχών. Σήμερα αποτελεί αγαπημένο προορισμό των σέρφερ που αναζητούν τα ψηλά κύματα του ωκεανού.

Οι γευστικές απολαύσεις της Πορτογαλίας ήταν η ευχάριστη έκπληξη του μεσημεριού ενώ οι ατρόμητοι μαθητές και μαθήτριες μας δοκίμασαν ακόμη και την περιπέτεια στο δάσος κάνοντας αναρρίχηση στα δένδρα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της περιοχής.

Στο πρόγραμμά μας όμως ήταν αδύνατο να λείψει η επίσκεψη στις υπέροχες παραλίες του Λάγκος. Η Μεσόγειος σε συνδυασμό με τους ανέμους που φθάνουν από τον Ατλαντικό έχουν σμιλέψει τους βράχους διαμορφώνοντας ένα τοπίο αξεπέραστης ομορφιάς. Meia Praia’, ‘Praia Dona Ana’, ‘Praia do Camilo’, ‘Praia da Luz’ ‘Porto de Mos’. Εύηχα ονόματα που το άκουσμά τους και μόνο μας μεταφέρει τώρα σε μαγευτικές παραλίες γεμάτες ήλιο και φως.

Το αποχαιρετιστήριο γεύμα  έκλεισε με επιτυχία την παραμονή μας στην πανέμορφη αυτή χώρα, στο τουριστικό θέρετρο του Λάγκος, στο υπερσύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο σχολείο που μας υποδέχθηκε. Η φιλοξενία των εκπαιδευτικών και των μαθητών του εταίρων μας θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας, ενώ ήδη σχεδιάζουμε την δική μας ανάλογη υποδοχή στο δικό μας σχολείο στην πόλη μας.